Alleen op een eiland Ik kom op de afdeling waar ik vaker werk en ik krijg van mijn collega de overdracht door. Zoals gewoonlijk loop ik een rondje op de afdeling en maak ik een praatje met de mensen voor zover dat gaat. Een dame is jarig en mw. heeft wat bezoek in de huiskamer. Van mijn collega begrijp ik dat een andere cliënt wat onrustig is en naar zijn kamer is gegaan vanwege de drukte.

Even later loop ik naar de kamer van dhr. open de deur en ik loop rustig naar binnen. Ik zie dat dhr. wat rond loopt in zijn kamer en zie de onrust in zijn ogen. Ik zeg gedag en dhr. geeft aan mij niet te kennen. Ik geef dhr. een hand en ik zeg dat ik de zuster ben van vanavond. Ik stel voor om even te gaan zitten en ik help dhr. in zijn stoel. Dhr. is een net geklede man draagt een donkerblauwe broek en een overhemd met geblokte bonte kleuren. Zijn haar is grijs en is in een scheiding naar achteren gekamd. Dhr. draagt een hippe bril met een dik montuur. Dhr. praat langzaam, maar kan zich over het algemeen heel goed uitdrukken en de manier waarop dhr. praat maakt deze man bijzonder. Ik ben inmiddels naast dhr. gaan zitten, want ik zie een zorgelijke blik in zijn ogen en ik vraag dhr. hoe het gaat. Dhr. geeft aan zich zo eenzaam te voelen alsof hij alleen op een eiland zit. De manier waarop meneer dit zegt is aandoenlijk. Ik geef aan dat ik het vervelend vind dat dhr. zich zo voelt. Gelijk begint dhr. over zijn vrouw dat hij haar nog niet heeft gezien vandaag en dat hij haar graag wilt zien. Ik geef aan het te begrijpen en de zorgelijke blik in dhr. zijn ogen doet mij beslissen contact op te nemen met zijn vrouw. Ik wil zijn onrust wegnemen ook al weet ik niet of me dit gaat lukken.

Ik zoek in het systeem het nummer op van zijn vrouw en ik bel mw. op. Ik vertel de situatie en ze vindt het prima dat ik haar bel. Vervolgens geef ik de telefoon aan dhr. en bij het horen van de vriendelijke en heldere stem van zijn vrouw zie ik de twinkeling in zijn ogen. Dhr. legt zijn gevoel uit aan de telefoon en mw. reageert hierop en legt uit dat dhr. nu bij ons woont, omdat het thuis niet meer kon. Ik zie dhr. wat bedenkelijk kijken en kijkt mij ook even aan, maar hij laat het over zich heen komen. Mw. herhaalt wat ze eerder heeft verteld, omdat ze twijfel heeft over datgene wat ze zegt of dat wel binnen komt bij dhr. Mw. verteld dat ze morgen weer komt en dat wanneer het mooi weer is ze morgen samen even naar buiten gaan om te wandelen. Plots begint dhr. te spreken in het Fries. Ik versta er weinig van, maar mw. praat Fries terug en ze lijken zich hier beiden prettig bij te voelen. Er wordt even een moment gelachen! Dit is voor beiden een goud momentje merk ik op en ik lach in mezelf. Mooi, bedenk ik me. Na nog even samen gepraat te hebben neem ik de telefoon aan van dhr. Mw. geeft aan dat het al lang geleden is dat dhr. Fries heeft gesproken. Vertelde vervolgens dat ze vanmorgen was geweest en bedankt me dat ik heb gebeld en we hangen op.

Ik vraag dhr. of hij een beetje gerust is gesteld. Dat niet echt zegt hij, maar geeft aan het fijn te vinden dat hij de stem van zijn vrouw heeft gehoord. Vervolgens verteld dhr. dat hij zo graag naar dat plekje terug wilt bij dat beekje in Duitsland van vorig jaar, want daar was het “o zo mooi”, zoals dhr. dat zelf zingend zegt. Ik vraag of het daar zo fijn was en dhr. beaamt dit en ik geef aan dat ik dit begrijp en we praten nog even verder over het beekje in Duitsland. Ik zie dat dhr. iets rustiger is en vervolgens pak ik een boek uit de kast met natuurplaatjes en geef deze aan dhr. Samen kijken we er even in en tijdens het bekijken van de plaatjes in het boek vertel ik zachtjes, dat ik naar de huiskamer ga en dat ik dhr. straks op kom halen voor het eten. Dhr. reageert niet op mij en is inmiddels druk aan het kijken in zijn boek waarop ik glimlach en ik rustig mijn weg vervolg richting de huiskamer.