Katheter Je bent om te zien een mooie vrouw met donkerblond haar met slag erin en je hebt een niet aangeboren hersenletsel en ik zie je voor het eerst. Ik zie je zitten in je rolstoel en ik merk dat je de “draad" kwijt bent. Het is bedtijd voor je, dus ik duw je rolstoel naar je slaapkamer. Tijdens de rit naar de slaapkamer begin je me uit te schelden. Het is er ineens vanuit het niets. Denk ik... eenmaal op je kamer scheld je nog steeds. Voorzichtig help ik je met uitkleden en ook dit is niet fijn voor je. Met de passieve lift help ik je in bed. Je gaat gillen!!

Eenmaal in bed merk ik dat je volledig incontinent bent, maar je draagt een katheter. Er klopt iets niet. Schelden doe je nog steeds en je blijft gillen. Je roept auw auw auw, maar duidelijk weergeven kan je het niet. Eenmaal liggend in bed schreeuw en scheld je nog steeds.

Ik zie geen knik in je katheterslang zitten. Er klopt iets niet. Voorzichtig voel ik aan je buik om erachter te komen waar de pijn vandaan komt. Je geeft duidelijk pijn aan in je buik. Je buik is ook wat opgezet. Ik realiseer me dat er iets duidelijk niet goed is en ik bespreek met collega om je blaas te gaan spoelen. We pakken de spoeling, warmen deze op en koppelen deze aan de katheter. De spoeling loopt er niet gemakkelijk in en halverwege stoppen we er dan ook mee. Het klemmetje zetten we er even op zodat de spoeling even in kan werken.

Gek genoeg ben je bij het blaasspoelen rustig. Zou je begrijpen dat we je helpen? Na korte tijd halen we de klem eraf en de blaas loopt langzaam leeg. We observeren dat er wat bloed mee komt in de urine. Ik kijk je aan en ik zie dat je ontspannen bent en dat is niet heel raar en zeker niet als ik kijk naar de inhoud van de katheterzak. Er zit inmiddels 850ml in je katheterzak. Wat moet je hier veel last van hebben gehad! Ik realiseer me dat observeren heel belangrijk is en dat het enorm veel is wat je nu "verliest".

Ik praat tegen je en ik leg uit dat we je van de pijn af hebben geholpen. Ik weet niet of je begrijpt wat ik zeg. Je zegt meerdere malen sorry sorry sorry. Ik probeer met mijn gezichtsuitdrukking duidelijk te maken dat het wel goed is en dat je nu lekker kan gaan slapen.