Opname Mijn late dienst is gestart en bij de overdracht heb ik gehoord dat er vandaag een nieuwe cliƫnt op de afdeling is gekomen. Ik loop naar dhr. toe en ik stel me voor als degene die vanavond aanwezig is voor de zorg. Dhr. zijn vrouw is er ook en meneer en mevrouw lijken het zo op het eerste gezicht gezellig te hebben. Ik maak zoals het hoort een praatje en ik stel wat belangstellende vragen. Later in het gesprek vraag ik waarom dhr. hier is, het valt me nl op dat dhr. zich goed uit kan drukken en dan laat ik iemand graag zelf het woord doen voor zover ik denk dat dat mogelijk is.

Dhr. en zijn vrouw vertellen dat dhr. een hartaanval heeft gehad en is toen gereanimeerd en met hartslag richting ziekenhuis gegaan, maar heeft helaas ook hersenschade opgelopen door het te lange zuurstoftekort. Dit is de reden waarom dhr. ook niet meer thuis kan wonen, maar begeleiding nodig heeft. Op het moment dat dhr. zijn vrouw weg gaat loopt dhr. wat rond in de huiskamer en de gang. Er wordt gegeten en langzaam valt de avond. Ik heb mijn 2e dienst op de afdeling dus ook wat zoekende en nog niet heel erg bekend met de mensen. Mijn pieper gaat geregeld af, dus ik loop tussen mijn werkzaamheden door wat bellen. Inmiddels is ook de tijd aangebroken dat er mensen zijn die naar bed willen en hier hulp bij nodig hebben.

Het is wat later in de avond en dhr. belt en ik loop richting de kamer. Ik open de deur en ik zie op de grond voor de deur wat spullen liggen. Een duidelijke reactie van zich vreemd en niet veilig voelen. Ik leg de spulletjes waaronder ook een kookwekker in de vorm van een kip opzij en ik loop zachtjes de kamer in. Ik merk onrust op bij dhr. en kijkt wat verwilderd om zich heen. Ik ga op mijn hurken naast het bed zitten, zodat ik oogcontact heb met dhr. en ik hoop door deze benadering wat rust en veiligheid te kunnen bieden.

Dhr. geeft aan geluiden te horen en vraagt of er geen lampje aan kan. Ik kijk om me heen en ik zie dat er geen schemerlampje staat, dus ik vertel dat er alleen groot licht is. Ik geef aan dat de geluiden komen van de gang, omdat er meerdere mensen wonen en dat ik er ook loop en mijn pieper ook af gaat. Ik geef aan te begrijpen dat dhr. zich wat onveilig voelt en ik leg uit waar het rode knopje voor dient. Ik merk dat dhr. zijn vraag herhaalt, dus het uitleggen heeft denk ik niet zo heel veel zin besef ik me. Wel probeer ik door nog even bij hem te blijven dhr. wat rust te kunnen bieden, zodat dhr. kan gaan slapen. Nadat ik de kamer heb verlaten belt dhr. nog een aantal keer met het rode knopje. Het is allemaal wat lastig te begrijpen, maar uiteindelijk ligt dhr. als ik nog even om het hoekje gluur lekker te slapen onder zijn eigen dekbed. De kookwekker in de vorm van een kip lag weer voor de deur. Een soort waakkip, maar ik heb de kip nu laten liggen en het overgedragen aan de nachtdienst.