Persoonsgebonden Budget ( PGB ) Het PGB is een persoonsgebonden budget ( subsidie ) van de overheid waarmee mensen zorg in kunnen kopen die ze nodig hebben. Aan wat voor zorg moet je dan denken?
  • Intensieve zorg
  • Begeleiding
  • Persoonlijke verzorging en verpleging
Iedereen die vanwege een beperking, aandoening of ziekte meer zorg, hulp of begeleiding nodig heeft dan de gebruikelijke zorg, kan gebruik maken van een persoonsgebonden budget.

Op dit moment zijn er veel kwetsbare mensen die intensieve zorg nodig hebben. Zowel ouderen als jongeren kunnen dan ook gebruik maken van het persoonsgebonden budget.

Aan het aanvragen van een pgb zijn vaak een aantal voorwaarden verbonden en ook de financiƫle situatie heeft invloed op de hoogte van de eigen bijdrage die in de meeste gevallen betaald moet worden. Er zijn verschillende vormen van PGB. Verdere uitleg hierover kunt u lezen op www.zorgwijzer.nl.

Op dit moment is er veel te doen rondom de PGB om de zorgverleners te betalen. Het uitgekeerde bedrag is vaak te laag waardoor zorgverleners hier niet voor kunnen werken. Het heeft ermee te maken dat gemeenten te lage tarieven hanteren (zie artikel NRC 01 april 2019).